Muskelsmerter

Muskelrelaterte plager kommer ofte alene eller sekundært til en annen problematikk. Våre fysioterapeuter hjelper deg!

Muskelrelaterte plager er utbredt og kan oppleves som svært vondt og irriterende. Muskelfibrene trekker seg sammen og blir såre.

Eksempler på årsaker
 

  • Passive arbeidsforhold med statisk sitte- eller ståstilling. Vondt nakke og rygg er en kjent problemstilling for mange som jobber på et kontor.
  • Ensformig bruk av en kroppsdel eller repetetiv aktivitet over tid fører ofte til overbelastning på muskelsener. Dette kan resultere i en innflammasjon (betennelse), et eksempel er håndtverkere som skrur og snekrer.
  • Tunge løft i hverdagen eller under trening kan også føre til at muskulaturen skaper mye smerte. 
  • Alderdom.
  • Etter en skade vil rundtliggende muskler sekundært trekke seg sammen.

Muskelrelaterte smerter kan oppleves intenst og vondt. Det kan føles som en lokal smerte og stråle utover i arm eller ben. Det er viktig å henvende seg til en fysioterapeut ved akutte smerter som oppstår for å identifisere dine plager, utelukke alvorlige situasjoner og starte opp med tidlig behandling. 

Funksjonen til en muskel er å trekke seg sammen. Når en muskel opplever en overbelastning vil den trekke seg sammen i en avverge-posisjon, det kan bli vondt ved bevegelse og kan oppleves “låst”. 

Behandlingen innebærer en kombinasjon av aktiv og passiv stimuli av muskulaturen; for å øke blodsirkulasjonen så muskelen oppleves “mykere”. Etterfulgt av øvelser og tøyning for å opprettholde mobiliteten i muskulaturen. 

I mange tilfeller trengs det å masseres for å “løsne” opp i muskulaturen, for å lettere kunne mobilisere seg fritt uten smerter.

Ved en betennelse er det viktig å avlaste og unngå de aktivitetene som er vonde, fysioterapeuten vil instruere deg i lette, skånsomme og spesifikke øvelser for å øke sirkulasjonen i vevet som er betent. 

Tidlig oppfølging med en fysioterapeut vil redusere tiden for å bli smertefri igjen.

Ta kontakt med oss for nøye utredning og behandling av dine muskelplager.